Subscribe:

Thursday, 26 December 2013

Second Day Holiday Time Gua Terang Bulan


ASSALAMUALAIKUM

Haii semua ! Good Morning :)


This is me (left) and my cousin , yana (right) .
Thanks to photographer , my brother , Amim :D
Aktiviti hari ni ialah pergi ke Gua Terang Bulan , Kota Gelanggi , Pahang .


Baiklah . Sebelum berangkat ke Gua Terang Bulan , jom kita breakfast dulu :D
My stomach tak terima nasi pagi2 selain nasi lemak .
Nasi lemak tak ada , nasib baik la ada bihun , my favourite ^_^
Serious sedap bihun dia pagi2 ni . Hahaha xD


After breakfast , abang ni lah yang bawa kita orang pergi Gua Terang Bulan ni .
Sape ke nama abang ni , lupa pulak . Huhuhu >_<
Gua ni jauh jugak la dari tempat kita orang menginap .


Selamat Datang Gua Terang Bulan ! :)


Thanks to photographer , abang ??? *sorry lupa nama xD
Ni je lah satu2 nya kami bergambar berempat time holiday :)


Oraite , let's go now ! First time ni nak masuk gua >_<
Tengok tangga pun da seram , kat dalam entah macam mana lah agaknya .


See ? Tak ke menyeramkan pintu masuk nya -_-
Maybe lepas ni tak nak pergi gua dah . Haha !


Ini adalah tangga menurun ke bawah untuk masuk ke dalam gua .
Ish ! Dah la first time nak masuk gua , dapat pulak gua yang menyeramkan >_<

Kalau korang semua nak tau , dalam gua pun ada pantang larang taw !
Pantang larang nya macam biasa kita masuk hutan ,
mulut tak boleh celupar , buat benda yang pelik2 and sebagainya .



Tapi...Salah satu pantang larang yang pelik apabila berada dalam gua ni ,
TAK BOLEH RECORD VIDEO / RAKAMKenapa ? Sebab . . .
abang tu cakap 
kalau kita rakam dalam gua ni , bila keluar je dari gua ni ,
video tu akan hilang ! :O

Ke manakah video itu ? Wallahualam . . .
Fuhhh ! Seram tak seram tak ? Gilerrr takk ?! -__-

Dah la dia cakap sebelum masuk gua .
Memang berpelukan jer la dengan cousin sepanjang jalan kaki dalam gua ni .

Okey , nak cerita sikit .
Dalam Gua Terang Bulan ni , terdapat banyak jenis haiwan yang terbentuk
daripada hakisan air di dalam gua ini .

Dulu gua ni penuh dengan air , sebab tu terjadinya berbagai bentuk .
Jom cuci mata sekejap tengok haiwan2 yang terbentuk tu :)


Kalau korang tengok betul2 , ini adalah bentuk burung helang
tengah duduk di atas satu dahan pokok ! Nice kan ^^


Kat gambar ni pulak apa yang korang nampak ?
Itu adalah bentuk ular senduk :)

Dalam gua ni jugak ada satu tasik kecil yang dinamakan tasik puteri .
Kedalaman tasik itu TIADA ! Terlalu dalammmm . . .
Terlupa pulak nak ambik gambar sebab pikir takut jer time tu . Huhu


and the last thing is 'Human Face' yang dah penyek!
Nampak tak ? Nampak tak ? Kalau tak nampak tu jaga2 laa , ayokk !
Hahaha , benda ni sebenarnya kat pintu masuk tadi .

Tapi abang tu tunjuk masa dah keluar daripada gua ni .
Abang tu kata saje nak tunjuk benda ni last sebab nak suprise sikit , haha
Dia kata kalau tunjuk masa datang , nanti balik tak ada benda pulak yang special .
Hahah , ada2 jer lah abang ni . Bytheway , memang best tapi mencabar !


Yeyy !!! Akhirnya keluar jugak daripada gua yang menyeramkan ni :D
Thanks to photogtapher , my cousin ;)

gambar hiasan

Now , apakah yang dimaksudkan dengan Gua Terang Bulan ?
Gua ni diberi nama Gua Terang Bulan sebab penghujung gua ni ,
ada satu cahaya yang keluar daripada lubang ni seperti gambar di atas .

Cahaya tu hanya akan nampak pada waktu siang sahaja .
Waktu malam cahaya itu tak akan muncul . Kenapa pulak ?

Sebab cahaya tu adalah daripada cahaya matahari ,
bukan cahaya daripada bulan , haa agak pening sikit di sini . Huhu

Dan apa yang menariknya adalah , dalam lubang tu ada sebuah pokok tomato .
Tomato yang sebesar lebih kurang besar tangan kita .
Tomato yang segar dan boleh dimakan . Tanpa dijaga , dia tumbuh sendiri .
Lihatlah betapa indahnya ciptaan Allah SWT :)

Kalau nak tau lebih lanjut tentang gua ni ,
boleh lah korang search sendiri sejarah Gua Terang Bulan ni :)
Akhir kata , maaf andai ada salah dan silap kata dan tentang gua ni .
Semoga korang terhibur membaca entry ini ;) Jumpa lagi !

THANK YOU !!!

0 comments:

Post a Comment

^ Leave your comment here =) ^