Subscribe:

Thursday, 13 August 2015

Selamat Hari Kidal Sedunia


ASSALAMUALAIKUM

Selamat Malam dan Selamat Hari Kidal Sedunia semua Kidalians! ;)
Haaa tak sangka kan ada hari kidal sedunia? Saya pun baru tahu tadi.
For your information, saya adalah salah satu orang bertangan kidal juga. Hehe :D


Entry kali ni tak dirancang pun. It's suddenly!
Sebabnya rasa tertarik nak berkongsi pengalaman hidup orang lefthanded ni :)
Tak semua orang tahu kisah orang tangan kidal ni kan.
So, entry ni bercampur luahan hati sikit. Hihihi


Ya! It's me Miss Kidal :P

Since dari kecil lagi saya kidal. Saya satu-satunya yang kidal dalam family!
Sedara-mara pakcik makcik pun takde yang kidal. Tiba-tiba saya kidal. HAHA
Don't know why. Dah memang ditakdirkan tangan kidal kan, nak buat camne :)

Masa kecil-kecil dulu, penat dah mama abah ajar pakai tangan kanan.
Tapi, still tak boleh buat. Jadi, sampai lah ke besar memang kidal :D
Orang kata, tangan kidal ni kreatif, bijak, ada bakat. Ewahhhh :P
Tapi, saya biasa-biasa je :)

Hmmm bab makan jangan cakap lah. *part sedih huhu
Dah lali dengan kata-kata orang, dicaci, dihina, diejek, dipertikaikan semua.
Pengalaman paling saya tak boleh lupa sampai sekarang dan tak akan lupa!


Ada seorang hamba Allah ni. Saya dah lupa siapa orangnya.
Cuma, yang saya ingat time tu dekat kantin sekolah di Sekolah Agama Menengah.
Pengalaman duduk asrama selama seminggu je. Pastu tak tahan, pergi SMK biasa je.
Nama je sekolah agama kan? Tapi mulut orang tu macam takde agama. Hmmm!

Kalau tegur secara elok dan memahami, saya tak marah.
Tapi, dia cakap seolah-olah hina sangat orang tangan kidal ni.

For all readers and all people.
Kami yang tangan kidal ni bukan tak reti makan pakai tangan kanan. WE CAN!
Kami memang makan tangan kanan KALAU pakai tangan.
Cuma, kami makan pakai tangan kiri KALAU menggunakan sudu or anything else.
Ada juga yang boleh tangan kanan, itu kelebihan pada dia lah.
But, mostly lefthanded people akan pakai tangan kiri kalau guna sudu :)
Because what ? Hanya kami yang memahami dan Allah lebih Mengetahui.


Bukan kami tak pernah mencuba.
Tapi, kami dah puas mencuba. Apa yang jadi?
Nasi tak sampai ke mulut, pinggan jadi bersepah dan ayam pun boleh terbang!

Bunyi macam lawak. Apa pun, memang itu lah hakikat sebenar.
Makan terkial-kial, tak kenyang, lastly sudu tu tiba-tiba ada kat tangan kiri balik.

Moral of the story orang yang bukan kidal. Jangan hina kami yang kidal ni.
Dari luaran mungkin kami dipandang 'jijik' dan takde adab.

Tapi, mungkin hati kami lebih mulia dari kamu
yang tak berhenti melemparkan kata-kata tak sepatutnya
dan memandang rendah terhadap kami ! ;) #sentap
Ok, habis bab makan.........


Now, kelebihan kepada kami yang tangan kidal ni.
Kami boleh buat 2 benda atau dua kerja dalam satu masa. Haaaaaa
Contohnya. Tangan kanan tengah makan, tangan kiri sambil menulis ! Hikhik
Benda yang selalu saya buat time sekolah dulu. Hahaha

Banyak lagi sebenarnya benda-benda yang ramai tak tau tentang lefthanded ni.
Ada kekurangan dan ada juga kelebihannya. Nobody perfect!
Melainkan Nabi-Nabi dan Rasul Allah ;)

SELAMAT HARI KIDAL SEDUNIA for lefthanded only! Hihi kbai
Thanks to all readers, followers, and all people that support me ;)

Geng! Silakan komen dan kongsi pengalaman anda :D

TERIMA KASIH !!!



0 comments:

Post a Comment

^ Leave your comment here =) ^