ASSALAMUALAIKUM
Kali ni saya nak kongsi kepada semua pembaca Cara Membuat Popia Nestum.
Lain orang lain caranya. So, this is My Style. Sukatan pun saya buat sukatan sendiri.
Sebelum ni pernah buat dan terlalu manis. Kali ni saya kurangkan sukatan bahan.
Harap bermanfaat dan mudah difahami. Reminder, this is my style! :D
BAHAN-BAHAN :
1) Kulit Popia (pack besar)
2) Horlicks (pack kecil)
3) Nestum (original)
4) Gula Kastor (gula halus)
5) Susu Tepung (bahan tambahan, tak nak pun boleh)
CARA-CARA MEMBUAT :
STEP 1
Setengah cawan nestum, horlick, susu tepung dan gula kastor
(kalau suka manis, lebihkan sukatan)
STEP 2
Blend kering nestum, horlicks, susu tepung dan gula kastor satu persatu
(blend sampai jadi halus dan masukkan semula dalam cawan)
STEP 3
Bancuh sedikit tepung gandum dan tepung jagung sebagai 'gam' untuk popia
(tepung gandum sahaja pun boleh)
STEP 4
Gulung popia dan gam setiap hujung popia kemudian gunting kecil-kecil
(gunting serong seperti dalam gambar)
STEP 5
Goreng dalam minyak penuh sehingga kekuningan
(toskan minyak selepas diangkat)
STEP 6
Siap!
STEP 7
Gambar selepas digaul bersama kesemua bahan blender tadi :)
NOTES : Kulit popia tidak boleh terkena angin dan cepat kering.
TIPS : Balut kulit popia dengan kain lembap yang bersih supaya popia maintain lembap atau simpan semula dalam peti sejuk sementara menggulung popia yang lain.
part menggunting halus tu paling seksa kot saya rasa ..hehhe
ReplyDeletewow sedapnyaa ! saya suka makan popia nestum ni.bbrpa minit dh habis ahhaha
ReplyDeletenamy yul : Eh yeke? Part tu lah paling malas-malas saya buat. Hahaha tu yang jadi besar kecik besar kecik ;D
ReplyDeleteanak akak suka gila..tapi tak pernah buatkan lagi..beli jek..blh try lah nanti.. :)
ReplyDeletesayidah napisah : Haha sama lah. Semalam buat, hari ni dah habis. Hihi
ReplyDeleteHernee Nazir : Yekee...Kita geng lah dengan anak akak..Suka sangat2 ^_^