Subscribe:

Tuesday, 1 September 2015

Viral: Perkahwinan Antara 10 Tahun & 14 Tahun


ASSALAMUALAIKUM

Hai semua, tadi tiba-tiba ternampak entry ni. Terkejut jugak la >_<
Dengan itu, saya nak kongsi dan mengejutkan kan semua orang pulak. Hahah!
Okey, jom tengok berita kat bawah ni :)


Kanak-kanak berkahwin pada usia 10 tahun menjadi viral di laman sosial baru-baru ini. Mungkin ada yang beranggapan "kecik-kecik lagi dah kahwin". Tapi, kita kena tahu itu hak masing-masing. Sedangkan atuk nenek kita dulu pun kahwin pada usia muda. Zaman sekarang je kita semua ni kalau boleh nak kahwin selepas umur 22 ke atas la atau lambat lagi la. Haaa itu pendapat dan hak masing-masing kan? ;)


Kanak-kanak lelaki yang berumur 14 tahun ini sah menjadi suami kepada pasangannya yang berumur 10 tahun dan mereka berasal dari Iran. Mereka berkahwin pada 14 Ogos yang lepas selepas mendapat kebenaran dari pihak berkuasa Iran untuk berkahwin.


For your information, kanak-kanak perempuan di Iran akan dibenarkan berkahwin seawal usia 13 tahun dan kanak-kanak lelaki pula boleh berkahwin seawal usia 15 tahun :D



Apa-apa pun, tahniah buat mereka dan semoga kekal selamanya :)
Miss cuma nak cakap, mereka berdua comel dan serasi! Heheh
Semoga Miss pun dapat pasangan yang comel dan serasi macam ni. Eh! kbai :P

TERIMA KASIH !!!

4 comments:

PeRdU cINta said...

Hehehe...moga jodoh mereka berpanjangan lah..

Miss said...

PeRdU cINta : Moga-moga begitu lah. Hehe :D

Eintan Nurfuzie said...

jodoh kan.. kita di malaysia pon ada.. walaupun x kekal lama

Miss said...

Eintan Nurfuzie : Yeah! That's true. Perancangan daripada Allah kan ^.^

Post a Comment

^ Leave your comment here =) ^